Button_prev_off  Button_next_off
Elszunyókáltunk..
Hirlapom
 
 

Szemhéjduzzanat, ödémás szem - Mit csináljak vele?

A táskás szemek elgyötört külsőt kölcsönöznek az arcnak, idősebbnek, sőt, csúnyábbnak látszik tőlük az ember. A táskás, puffadt szemek leggyakoribb oka a felesleges zsír vagy folyadék felhalmozódása. A jelenség attól is kialakulhat, ha valaki hason alszik (feltehetően a szövetközi folyadék gravitációs vándorlása miatt), ilyenkor viszont többnyire csak a reggeli órákban látható.

Gyakori ok a vashiány okozta vérszegénység (pl. menstruáló és a terhes nők), ahol a táskák a szövetek elégtelen oxigénizációjára utalnak. Számos betegség tünete is lehet a szemhéjduzzanat, például vese-, máj-, anyagcsere-, általános keringési zavarok, melléküreg-gyulladás, hipotireozis, angioödéma, szerte terjedő herpesz, szinusztrombózis, esetleg rosszindulatú daganat.

Mivel a szem körüli bőr a legvékonyabb az egész testünkön, így egyes bőrbetegségek esetén itt igen kifejező lehet a tünetek megjelenése, pl. atópiás dermatitisz, kontakt dermatitisz, amelyek főleg allergiás (ilyenkor viszketéssel jár) vagy irritatív (ez inkább csípő érzést provokál) jellegűek. Ilyenkor az allergén és az irritáló anyag kiiktatása mellett az orális antihisztamin kezelést választják szívesebben a bőrgyógyász szakorvosok, hisz a lokális szteroid (esetleg immunmodulánsok) krémek folyamatos használatuk során további helyi szövődményeket idéznek elő. Helyileg inkább hideg borogatást és bőrpuhító készítményeket javasolnak.


A szemhéj egyéb gyulladásos állapotaiban is előfordul, mint a blefaritisz (Meibom-mirigy gyulladása=árpa), cellulitisz, konjuctivisz, keratitisz, amelyeket ha baktérium okoz, akkor a szakorvosok célzott antibiotikus orális és helyi kezeléssel orvosolja. Amennyiben sérülés által keletkeztek, úgy maradnak a hagyományos kamillateás borogatásnál, szemhéjmasszázsnál és egyéb szemhéjtisztító folyadék alkalmazásánál.

A rozáceát is gyakran kísérik a szemhéjon jelentkező duzzanatok, kiemelkedések. Orvosi ellátás kereteiben szájon keresztüli antibiotikumok és helyi gyógyszerkészítmények (0,75% -os metronidazol, azelasav gél) használatosak.

Fitoterápiás megoldásokkal is szép eredményt lehet elérni az allergiás, gyulladásos vagy akár a fáradt szem duzzanat esetén is. Ezek közé tartozik a szemvidítőfű szemcsepp (borogatásra), az ápisz, a hamamellis és a kálim klorátum.

A lehetséges betegségek kizárása után kezdődhet csak a szemduzzanat eltüntetése, amely a bőrgyógyászok számára sem könnyű feladat. Érösszehúzó gyógyszeres krémeket és/vagy kozmetikumokat, esetleg homeopátiás készítményeket javasolnak.

Ezek mellett felhívják a figyelmet az életmódbeli változtatásokra is (elegendő alvás, szükséges mennyiségű folyadék- és tápanyagbevitel, megfelelő fej-alápárnázási technika), amelyek következetes betartásával jelentősen csökkenthetőek a panaszok.

Gyulladásos okok hiányában is lehet duzzadt, ödémás a szem környéke. Ebben az esetben a kötőszövet a kelleténél több folyadékot raktároz, a bőr kidomborodik, amit leggyakrabban felkeléskor észlelünk. Az ok: vízszintes fekvéskor a szervezet vízterei átrendeződnek, és az álló helyzethez képest megnő az arcban a hidrosztatikai nyomás, vagyis belepréselődik a folyadék a kötőszövetbe. Felkelés, néhány percnyi járkálás, némi hideg vizes arcmosás, jégkockás dörzsölgetés hatására megszűnik a duzzanat.

A szemkörnyék-ápolók közül az összehúzó jellegűek a megfelelőek, mivel a bőrfelszín megfeszítése segít visszaterelni a folyadékot a nyirokkeringésbe. Ha a szemhéjduzzanat állandósul, akkor az ödéma szervülésének veszélye áll fenn: a folyadék fehérje komponensei lerakódnak és megvastagítják a kötőszövetet, amely a zsírlebenyekben tartós duzzanatot, ún. ödémás zsírtáskát hoznak létre (táskás szem). Az erős, átmeneti szemkörnyéki duzzanat érett bőr esetében maradandó következménnyel járhat, hisz a csökkent mennyiségű kollagén és elasztin rostok miatt rugalmatlanná vált bőr megnyúlásához vezet és tartós bőrfelesleget fog produkálni.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Hozzászóláshoz és kérdéshez jelentkezz be!
 
Ennek a tartalomnak a megtekintéséhez Adobe Flash Player szükséges, melyet innen letölthet.