Button_prev_off  Button_next_off
Hirlapom
 
 

Lenmag – egyél sokat belőle!

Eleinte a ruhaiparban használták előszeretettel ezt a növényt – mindannyian ismerjük a lenvászon anyagokból készült ruhák előnyeit. Később, a kutatások során rájöttek, hogy a lenmagban számtalan olyan anyag van, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

Talán az első és egyik legfontosabb az esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít napjainkban. Megfigyelték, hogy azok az emberi sejtek, amelyek lenmagolajjal vannak telítve, sokkal inkább ellenállóbbak és kevésbé sebezhetőek, mint a közönséges zsírral telítettek.

A lenmag gyógyhatásai:
  • Amennyiben megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle, úgy kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán – ily módon védi a kapillárisokat, illetve az agyban és vesében futó ereket.
  • Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, hiszen „beolajozza” a porcokat. Emiatt megakadályozza a degeneratív betegségeket
  • Az autoimmun (azok a fajta betegségek, amikor a szervezetünk a saját alkotóelemeit idegen anagnak érzi, és törekszik az elpusztításukra – nem gyógyíthatóak az orvostudomány jelenlegi állása szerint) megbetegedések kialakulásának megakadályozásában is komoly szerepe van.
  • A légutak gyulladásos megbetegedéseit hatékonyan gyógyítja: a hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag vagy a lenolaj fogyasztása, hiszen  a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti. Hogyan használd? 2,5 dl forró vízbe tegyél másfél evőkanál lenmagot, és forrald harminc percen át. Majd hagyd hűlni fél órát, hogy jól kiázzon. Melegítsd fel ismét, szűrd le, és idd meg. Ha édesíteni szeretnéd, ne cukrot, hanem mézet használj hozzá. Fontos, hogy a megfelelő ideig főzd, hiszen a kemény mag nem puhul fel néhány perc alatt…
  • A lenmag és a lenolaj nagyon jó hatással van a májunkra, hiszen segítik azt megtisztulni. A zsírmáj gyógyításában is nagyon jó. A májunkon keresztül hat a bőrünkre, hiszen ha ez a belső szervünk már telítődött a méreganyagokkal, akkor testünk a bőrünkön keresztül próbálja meg „kidobni” a méreganyagokat, ez pedig különféle bőrproblémákban – a legegyszerűbb pattanástól az ekcémáig – mutatkozhat meg. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, akkor az újra képes lesz maximálisan ellátni a feladatát, így megszűnnek hozzá kapcsolódó bőrbántalmaink.


  • Epe- vese- és húgyhólyagkő, illetve homok ellen is alkalmazhatjuk a lenmagteát. Viszont ilyen esetkben tegyünk bele egy kanálka jó minőségű olívaolajat. Miért jó ezekre a problémára? Azért, mert ezekben a szerveinkben hatásosan lazítja fel a megkeményedett anyagokat.
  • Izomláz, izomfájdalmak esetén belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható: főzzünk a fent említett módon lenmagteát, a beteg olyan melegen igya meg, amilyen melegen csak tudja. A szűrőben maradt pépet helyezzük a fájó testrészre. Naponta kétszer-háromszor ismételjük. A fájdalom nagyon hamar el fog múlni!
  • Prosztatabántalmakra is kiváló. Érdekes módon a prosztata őrének a tökmagot tartják, a benne lévő lionelic zsírsav miatt. Igen ám, de a tökmagban ez 15%-ban van meg, míg a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58% van.
  • Rák: a rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olajak fogyasztása tehéntúróval. Ezt a gógymódot egy német tudósnő találta fel évtizedekkel ezelőtt, és azóta is hatásosan alkalmazzák.
  • Székrekedés esetén rosttartalma és zsírjai miatt használhatjuk hatásosan.
  • Csípések: az őrőlt lenmagból készült pép a csípésre helyezve nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a bőrből, ezáltal enyhíti a fájdalmat és a gyulladást.
  • Gyulladt, gennyes sebek: egyrészt nagyon fájdalmasak, másrészt a sebekben felhalmozódott váladékot nagyon nehéz (és fájdalmas) eltávolítani. Ennek elősegítésére használjuk a következő dunsztkötést: két kanál őrölt lenmaghoz adjunk egy kanál gyömbérport, keverjük össze, és készítsünk belőle pépet (vigyázzunk, hogy ne tegyünk hozzá túl sok vizet!). Ezt a pakolást helyezzük a sebre, és kössük be egy kendővel vagy gézzel. Ha szükséges, cseréljük a kötést.
Hogyan használhatjuk még a lenmagot?

Már tudjuk, hogyan készíthetünk lenmagból pakolást, teát. Nézzük, még hányféleképpen használhatjuk!

  • Otthon készített péksütemények-pogácsák tésztájába, tetejére is szórhatjuk. Nemcsak egészséges, de finom is az így elkészített süti! 
  • Mivel a ledarált magot nehéz emészteni, ezért a súlyos betegek nyersen préselt lenmagolajat fogyasszanak: salátával, illetve túróval. Az egészséges emberek építsék be a reggelijükbe: a frissen őrölt lenmagot keverjék össze szójával, napraforgóval, szezámmal. Ízesíthetik lekvárral, gyümölccsel vagy sóval. Az őrlést házilag is elvégezhetjük kávédarálóval. Fontos, hogy mindig frissen őrölt magokat használjunk, hogy elkerüljük az avasodást, a romlást 
Hozzászóláshoz és kérdéshez jelentkezz be!
 
Ennek a tartalomnak a megtekintéséhez Adobe Flash Player szükséges, melyet innen letölthet.