Button_prev_off  Button_next_off
Elszunyókáltunk..
Hirlapom
 
 

Fogyj könnyedén Schüssler-só-diétával!

Íme a leghatékonyabb diétareceptje: végy egy adag hagyományos kínai gyógymódot, és fűszerezd meg egy kis sóval. Nem mindegy azonban, milyen sót választasz! Hallottál már a Schüssler-sókról?

Biztos neked is ismerős az érzés: hetekig koplalsz, sanyargatod a tested, szénhidrátmentes menütől szédelegsz, vagy elfog az undor a harmadik tányér káposztalevestől. Hiába hagytad el egyszer a zsiradékot, máskor a szénhidrátokat, az eredmény mégis elmaradt, vagy a közérzeted sínylette meg diétádat.  A radikális diétát nem bírja mindenki, a mérsékelt fogyástempó az egyetlen, ami nem terheli meg a szervezetet. Hans Wagner német dietetikus,  a Schüssler-só-diéta atyja szerint tartós fogyás a test ásványianyag-háztartásának kiegyensúlyozásával érhető el. Ugyanis ha pótolod a testedből hiányzó ásványi sókat, akkor anyagcseréd ideális fokozatra kapcsol, és beindul a zsírégetés. Gyorsul az anyagcsere, ezért a testnek több energiára van szüksége, vagyis ha okosan táplálkozol, a zsírraktárak is leépülnek.

Sejtfitnesz az egészségért
Az ásványi sók gyógyító erejét már 150 évvel ezelőtt felfedezték.  1873-ban Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler német orvos összesen tizenkét sófajtát azonosított, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Ezek szükségesek az anyagcsere-folyamatokhoz, azonban a szervezet nem tudja előállítani, tehát csak táplálkozással pótolhatjuk őket.  Itt azonban van egy kis bökkenő: a sókat önmagukban ugyanis a szervezet nem tudja optimálisan beépíteni, és még nehezebben jutnak el az egyes sejtekhez. Ahhoz, hogy a sók könnyebben hasznosuljanak, Schüssler új eljárást fejlesztett ki: a sószemcséket homeopátiás adagokká hígította, amelyeket már fel tud használni a szervezet. A Schüssler-sók ebben a formában alapvetően befolyásolják és szabályozzák a hormonrendszer és az anyagcsere folyamatait, sőt mentális és pszichés jelenségeket is befolyásolnak.

Tizenkét só – tizenkét típus
A 12 Schüssler-féle só valamilyen arányban mindannyiunk szervezetében megtalálható, attól függően, miként táplálkozunk. Hans Wagner dietetikus szerint az arcunkra van írva, hogy a tizenkettő közül melyik sóból szenvedünk hiányt, sőt a fölös kilók mögött is ez a probléma húzódhat meg. Ezért tehát, ha fogyni szeretnél, először azt kell megvizsgálnod, milyen ásványi sók hiányoznak szervezetedből, mert ameddig ez a gond fennáll, tested nem dolgozik optimális fokozaton, rá-adásul a hiányt egyre több táplálék be-vitelével akarja pótolni. Tovább rontja a helyzetet, hogy a sók hiánya gátolja a megfelelő anyagcserét, ez megakadályozza a bevitt kalóriák elégetését.
 
Kis tervezés, nagy hatás
Ilyen egyszerű lenne? Csupán el kell szopogatnod reggelente a számodra megfelelő homeopátiás Schüssler-só pirulát, és ehetsz tovább úgy, ahogy eddig, mégis fogyni fogsz?
Jó lenne, de azért a természet nem könnyítette meg ennyire a dolgunkat. Aki fogyni szeretne, annak bizony ügyelnie kell a táplálkozására is. De ne izgulj, ehhez nem kell koplalnod, vagy fura ízű diétás löttyöket szürcsölnöd. Még a kedvenc sütidet sem kell száműznöd az étrendedből!
Napi menüd összeállításakor csak arra kell ügyelned, hogy a kiválasztott élelmiszerek megfeleljenek típusodnak, amelyet a Schüssler-diéta atyja, Wagner úgy alkotott meg, hogy a só-típusokat ötvözte a kínai orvoslás öt alapelemével: fa, tűz, föld, fém és víz. 

Te melyik típusba tartozol?
Ahhoz, hogy megállapítsd, milyen ásványok kellenek a szervezetednek, határozd meg, melyik testi és lelki típusba tartozol. Tanulmányozd át alaposan az összes leírást, majd válaszd ki, melyik az, amelyikben magadra ismersz.

1. típus:
Ezt a típust jellemzi, hogy hajlamos sportolás közben lesérülni. Durva a kéz-bőre, és jellemző rá az időnkénti farkasétvágy. Gyakran aggasztja a jövő. Körmei töredezésre hajlamosak, és szeme sokszor karikás.

2.típus:
Az ebbe a típusba tartozók bőre fehér, néha sápadt. Sokszor élénk, feltűnő jelenségek, de egyben idegesek és becsvágyóak is. Körmük puha, ha csonttörést szenvednek, nehezen gyógyulnak. Az izomfájdalom is sokszor a calcium phosphoricum hiányával magyarázható.

3.típus:
Ennek a típusnak a jellegzetességei elsősorban télen szembeszökőek. Hajlamos a megfázásra, és elég hamar kimerül. Sokszor visszautasítja a húst és a tejet, sport közben kicsiket és szaporán lélegzik, ezért kitartása nagyon korlátozott.

4.típus:
Ennek a típusnak igen érzékeny a nyálkahártyája, gyakran képződik szemén árpa vagy gyulladás. Érzékenyen érintik a meghűléssel járó betegségek, amelyek rendkívüli módon megterhelik szervezetét, és az átlagoshoz képest sokáig elhúzódnak. Az ebbe a típusba tartozók szívesen és sokat esznek.

5.típus:
Ezen ásvány hiánya elmélázóvá és pesszimistává teszi az 5. típust, és olykor hangulatingadozások is jellemzik. Arca kifejezéstelennek vagy stresszesnek tűnik. Derékfájás, allergia és feledékenység jellemzi.

6.típus:
Ha kevés a szervezetben a kalium sulfuricum, annak reggeli fáradtság a következménye. Hiányzik a lendület, és jellemzőek az enyhe depresszív fázisok. Napközben telítettségérzet uralkodik el ezen a típuson, a bélfunkció zavarai is előfordulhatnak.

7.típus:
A magnéziumhiány sokszor izomgörcsökben nyilvánul meg. Jellemző a futás közbeni vádligörcs, de az emésztőrendszer görcsölése is átlagon felüli gyakorisággal fordul elő. A 7. típusba tartozó emberek sokszor jönnek zavarba, nagyon érzékenyek, gyakran szégyenlősek. Ők a legnagyobb csokirajongók.

8.típus:
E só hiánya kényelmessé tesz, egy-egy kiadós ebéd után pedig csökkenti hajtóerődet, életkedvedet. E típus gyakran küszködik bőrproblémákkal. Szemhéja kipirosodhat.

9.típus:
Ez a típus energikus, türelmetlen. Ennek megfelelően hamar ingerlékennyé válik, néha haragos – ami könnyen gyomorsavtúltengéshez vezethet. Elcsábítható édességekkel, és nagyon szívesen betér a McDonald’sba, vagy egy lacikonyhára, ami egyáltalán nem tesz jót eleve érzékeny bőrének.

10. típus:
Ez a típus ragaszkodik megszokott környezetéhez, biztonságra és kiszámíthatóságra vágyik. A stresszre gyomorgörccsel reagál, és lehangolttá válik. Ödémára hajlamos, bedagadhat a szeme is, főleg a stresszesebb időszakokban.

11. típus:
Érzékeny lélek. Szeretetre méltó, simulékony, igényli a harmóniát és megfelelően engedékeny. Ez sok erejét emészti fel. Haja fakó, fénytelen. Feltűnőek ízületi panaszai, és a korai érelmeszesedés is a silicea-hiányra vezethető vissza.

12. típus:
A 10. típushoz hasonlóan a 12. típus is a kiszámíthatóságot szereti legjobban. Szívesen halogatja a változással járó döntéseket vagy a fontos feladatokat. Feltűnően sápadt a bőre, és erősen hajlamos a hólyag- vagy vesegyulladásra.

Segítség a Távol-keletről
Ezen a ponton lép be a képbe a hagyományos kínai gyógyászat, amely az élelmiszereket ízük és hatásuk alapján az öt elem szerint (tűz, víz, fém, fa és föld) sorolja be, illetve fogyasztóikat is öt étkezési típusra osztja fel. A következő oldalakon megtalálod, melyik elem felel meg a típusodnak. Megtudhatod, mely élelmiszerek aktiválhatják energiáidat, és az is kiderül, milyen Schüssler-sók fogyasztásával indíthatod be anyagcserédet. Egészséged érdekében kombináld diétádat Schüssler-sós készítményekkel!

Hozzászóláshoz és kérdéshez jelentkezz be!
6
2010-01-03 (5 éve)
Ez is egy nesze semmi,fogd meg jól ! A folytatást találd ki!
5
2009-11-18 (5 éve)
Nagyon szeretném olvasni a folytatást. Hol található?
Megtisztelő válaszodat várva :)
4
2009-10-27 (5 éve)
Annyiban kérek segítséget, hogy a többi oldalt ebben a témában hogyan tudom elolvasni.
3
2009-10-10 (5 éve)
SZERINTEM A 9-ES CSOP-BA TARTOZOM MELYIK SÓRA VAN SZÜKSÉGEM ?
2
2009-08-23 (5 éve)
A következő oldalakon megtalálod, melyik elem felel meg a típusodnak. Megtudhatod, mely élelmiszerek aktiválhatják energiáidat, és az is kiderül, milyen Schüssler-sók fogyasztásával indíthatod be anyagcserédet. Egészséged érdekében kombináld diétádat Schüssler-sós készítményekkel!????? Hol találom a következőoldalt?
 
Ennek a tartalomnak a megtekintéséhez Adobe Flash Player szükséges, melyet innen letölthet.